Studenters drikkeatferd: undersøke kriterievaliditeten av AUDIT ved hjelp av CIDI-basert alkoholbrukslidelse som ‘gullstandard’
Tittel
Screening student drinking behaviors: examining AUDIT criterion validity using CIDI-based alcohol use disorder as the ‘gold standard’
Forfattere
Jens Christoffer Skogen, Mikkel Magnus Thørrisen, Ann Kristin Skrindo Knudsen, Anne Reneflot og Børge Sivertsen
Høyt alkoholkonsum blant studenter er vanlig i mange land, og episoder med kraftig drikking gjør tidlig identifisering viktig for folkehelsen. Korte instrumenter som Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) er nyttige i denne sammenhengen, men det er behov for å sjekke hvor godt de fungerer for studenter. Denne studien undersøkte hvor godt hele AUDIT og AUDIT-C (de tre første spørsmålene om drikkevaner) fungerer for å oppdage alkoholproblemer blant studenter i Norge.
Dataene kom fra SHoT-studien, en stor nasjonal undersøkelse av studenter. Et tilfeldig utvalg på 4,642 studenter fylte ut AUDIT før de fullførte CIDI, som står for Composite International Diagnostic Interview, og er et omfattende, standardisert verktøy som brukes til å diagnostisere ruslidelser og psykiske lidelser.
Funnene viser at den optimale grenseverdien for AUDIT var 9 for menn og 10 for kvinner, mens for AUDIT-C var det 6 for menn og 5 for kvinner. Disse resultatene ble bekreftet gjennom ytterligere analyser. Hele AUDIT viste seg å være en god test med balanse mellom nøyaktighet og pålitelighet. For AUDIT-C bør man være mer forsiktig med tolkningene. Konklusjonen er at hele AUDIT er pålitelig for studenter, mens AUDIT-C kan trenge noen justeringer.
Gå til artikkel